Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

На 1 юли 1891 г. тържествено била открита първата баня и с това се поставило началото на селището Нареченски бани, на името на съседното село Наречен, днес квартал на курорта.

История

История

Първоначално банята се посещавала само от болни от съседните села и градове. Липсата на удобен път и превоз до Нареченски бани, както и лошите битови условия, дълго време спъвали развитието на курорта. До построяването на шосеен път хората пристигали по тесни пътеки, виещи се край реката, достъпни само за пешеходци и мулета. Въпреки това благотворното лечебно действие на минералната вода започнало да привлича все повече и повече посетители от близки и далечни райони.

От курорта се заинтересували представителите на Пловдивската постоянна комисия, която допринесла много за изучаването и благоустрояването му.

През 1911 г. бил каптиран най-големия от 6-те минерални извори и била построена нова баня на мястото на старата поликлиника и балнеолечебница в парка. Постепенно били изградени удобни пътища, свързващи селището с намиращите се в близост големи градове, прекаран бил водопровод с питейна вода, сградите били електрифицирани, построени били санаториуми и вили.

В днешния й вид балнеолечебницата била завършена през 1945 г. През 1966 г. била построена надстройката над балнеолечебницата.