Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Минерални извори с радонова вода

Физически свойства и химичен състав на минералните извори с радонова вода

Spring

Spring

Минералните извори в курорта Нареченски бани извират от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са хипотермални (33 °С), слабоминерализирани (1,558 г. в л.), сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7,3), с умерена водна твърдост (15,4 немски градуса), бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества. Същевременно минералните води са леко радонови (1306 Бекерела или 38 нано-Кюри/л), силициеви
(съдържат 84 мг. колоидална метасилициева киселина в л.) и леко флуорни (4,4 мг. флуор в л.). Има и един хидротермален източник с по-висока радиоактивност на минералната вода (с радон 4070 Бекерела или 110 нано-Кюри/л.) и с по-ниска температура – 21,5 °С, т.нар. „Очно изворче“, което се използва за промивки при очни
заболявания (хронични конюнктивити от възпалително и алергично естество).

Благоприятните климатични показатели на Нареченски бани, обуславящи щадящо въздействие върху организма (без условия за неговото неблагоприятно прегряване и охлаждане) определят курорта като климатичен, особено подходящ за заболявания, които са чувствителни към прегряването на организма.

•Лечебни свойства

Радонът постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. През кожата преминава в малко количество, като прониква в кръвта и стига до вътрешните органи. Най-добре се поема през кожата във вода с температура до 37 °С. Освен това, при къпане върху кожата се отлагат твърди, неразтворими радиоактивни вещества, които при по-нататъшното им разпадане оказват продължително въздействие върху организма. Отделеният по време на балнеопроцедурата радон във въздуха се вдишва от болния и действа както при инхалация.

Престояване около 40 минути в помещението за инхалация е равносилно на 1 баня. Постъпилият чрез храносмилателната система радон, преминава за кратко време през лигавицата на стомаха в кръвта и скоро се открива в потта, слюнката. При бързо пиене на радонова вода на големи порции, газът се отделя по-бързо от организма, поради което водата трябва да се пие бавно и на глътки.

Приетият чрез пиене радон се задържа най-дълго и се отделя чрез белите дробове след 2-3 часа. Част от издишвания радон се резорбира отново от белодробните алвеоли и постъпва в кръвообръщението. Радонът се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода в условия на покой или след хранене. Освен през белите дробове малка част от газа се отделя и чрез урината, изпражненията, потта и слюнката.

Независимо от начина на приемането му газа се излъчва през белите дробове, докато продуктите на разпадането му се отделят главно през бъбреците. Лечебните свойства на радона са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има местно противовъзпалително и подпомагащо зарастването на раните действие. Приема се, че радонът в умерени дози регулира и укрепва жизнените процеси, като усилва дейността на тъканите и клетките чрез благоприятно повлияване на нервната система.

Върху централната нервна система той има изразено обезболяващо и успокояващо действие. След радоново лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка с тенденция към подобрение или пълно изчезване на болестните изменения. Радоновите вани засилват оздравителния процес на увредената нервна тъкан. След радоново лечение се нормализират вегетативните нервни реакции.

Радоновите вани предизвикват свиване на капилярната мрежа, изразено с побледняване на кожата. Най-големият съдосвиващ ефект настъпва на 7-8 минута и изчезва 15-20 минути след излизане от ваната. Кожната температура се понижава.

При отслабване на сърдечната дейност и при разстройство в ритъма й радонът има подобряващо въздействие. Добре се повлияват и функционалните нарушения на сърдечната дейност.

След лечение с радонови вани повишеното кръвно налягане се нормализира. При болни със склероза на сърдечния мускул, кръвното налягане показва тенденция към нормализиране.

При лекуващите се с ниско кръвно налягане, в началото се наблюдава още по-голямо спадане, което към края на лечението и по-късно достига изходното ниво и се насочва към нормализиране.

Лечението с радонова вода увеличава отделяната урина, което донякъде се дължи и на калциевите и магнезиевите йони.

Радонът влияе на всички жлези с вътрешна секреция, като изменя функциите им. Особено добре се повлияват щитовидната жлеза и половите жлези. Радонът и продуктите му на разпадане оказват благоприятно въздействие върху газовата и енергетичната обмяна. Щитовидната жлеза намалява своята функция, като се понижава основната обмяна. Повлиява се благоприятно въглехидратната обмяна, като нивото на захарта в кръвта показва склонност към нормализиране. Това свойство на радоновата вода се прилага за лечение на диабета.

Радоновата вода задържа извличането на калция от костите дори при условия, причиняващи развитие на рахит. Това води до бързо зарастване на счупени тръбести кости.

При балнеолечение с радонова вода, организмът се разтоварва от пикочната киселина, особено при болни с подагра. Радонът засилва дейността на много ензими и в резултат се подобрява клетъчната обмяна. При нарушения в обмяната на холестерина той оказва регулиращо въздействие, като нормализира нивото му в кръвта.

По време на лечението с радонова вода може да се установи незначително увеличение на хемоглобина и на червените кръвни клетки, за което допринася и климатът. Отбелязва се леко увеличение и на белите кръвни клетки. Обикновено реакцията за утаяване на еритроцитите показва известно забавяне.

Радонът засилва защитните функции на кръвта, като след балнеолечение нарастват съпротивителните сили на организма към инфекции.

Балнеолечението с нареченска вода усилва кръвообращението и лимфообращението. Засилват се обменните процеси в половите органи, което води до нормализиране на яйчниковата функция у жените. Яйчниково-менструалната функция при болни с възпалителни заболявания се подобрява поради стихване на възпалителния процес.

Настъпва подобрение при състояние на липсваща или намалена менструация. При болни в началния период на критичната възраст ванните процедури нормализират производството на полови хормони.

Активният газов налеп върху кожата след ванна процедура оказва продължително въздействие. Поради свиване на капилярите кожната температура спада. Еластичността на кожата нараства особено след десетата — дванадесетата баня и съвпада с периода на подобрението.

Радоновата вода оказва благотворно влияние върху заздравяването на кожни рани, като намалява възпалителните явления.

Като странични неблагоприятни въздействия на газа се сочат увеличаването на отделения белтък от бъбреците и кръвотеченията, влошаване на дисменореята.

Особено добри резултати се получават при курортолечението на възрастни хора. Очебийни са промените, които стават с тях. Походката им става по-твърда, изразът — по-жив, кожата на лицето се изглажда и те напускат курорта освежени и укрепнали, в бодро настроение. Обяснението трябва да търсим в следните фактори:

•Минерални извори

В курорта има няколко минерални извора, но за лечение се използват само два:

  • Бански извор


Използва се за лечебни цели от 1891 г., когато е била изградена първата баня. Банската вода е с три пъти по-ниска радиоактивност от „солената“ вода. Понастоящем банската вода се използва за бани и за питейно лечение от чешмата пред поликлиниката в парка.

  • Солено изворче


Водата от Соленото изворче притежава много висока радиоактивност — 3 пъти по-висока от тази на Банския извор (1 200 емена). Поради това не е подходяща за питейно лечение, особено при хора със стомашни заболявания, тъй като дразни стомаха.

  • Очно изворче

С известност се ползва Очното изворче. Каптирано е било в скала- полупещера, впоследствие разрушена. Водата му е хипотермална, сулфатнохидрокарбонатна, натриева, флуорна и силициева.

Водата от Очното изворче е най-слабо радиоактивна — 4 пъти по-слабо радиоактивна от тази на банския извор. Използва се за изплакване на устната кухина и очите. Лечебното й въздействие се дължи до голяма степен на съдържащите се в нея следи от цинк.

Като питейна вода се използва от диабетно болни — засилва обмяната на веществата главно поради съдържанието на следи от цинк.