Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Село Косово

Село Косово

Село Косово е разположено в централния дял на Родопите – „Чернатица“, в близост до балнеоложкия курорт Нареченски бани, на около 5 км. в посока Пампорово. Обградено е от величествени ридове с девствена природа, а махалите му се просичат от четири непресъхващи рекички.

Селото е заселено през XVII в. от преселници от Старо село до манастира Бяла Черква. Разцветът на селото е към края на XIX в., откогато са и повечето останали до наши дни къщи. Поминъкът на населението е бил скотовъдство, земеделие, кираджийство и зидарство. През XX в. селото запада и бива напълно забравено.

В село Косово е запазена типичната възрожденска родопска архитектура. В селото има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. Две от сградите са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил и къщите на Коюмджиоглу и
Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата “Успение Богородично” от 1851г. и собствената му къща (“Хаджийската”) от 1853г. Изключително интересни са също старото училище (1889г.), параклисите “Св.Неделя” и “Св.Петър”, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.

Косово се радва целогодишно на мек климат. През зимата има много слънчеви дни при наличие на сняг. През лятото гъстите дъбови и борови гори около селото осигуряват прохладни нощи. Птичите песни са незабравими през пролетта, както и багрите на дърветата през есента.

Старите селски къщи, изградени от естествени материали – камък, пръст, дърво и вар, са на 150, 200 и повече години. През 2004г. започва реставрацията на най-емблематичните къщи в селото. Работата се извършва от майстори с богат опит в съживяването на прочути родопски паметници на културата, като Агушевите конаци (с. Могилица), Дяволския мост (край гр. Ардино) и част от къщите в с. Широка лъка.

В Косово можете да се насладите на прекрасната планинска природа, да посетите Етнографския музей, църквата Успение Богородично или ковачницата.

Комбинацията от мек климат, стари къщи и съхранени традиции превръщат селото в предпочитано място за почивка, където можете да избягате от забързаното ежедневие на града.

Близостта на Косово до курортните Пампорово и Чепеларе дава чудесна възможност да покарате ски или пък да се възползвате от услугите на по-големите хотели в комплексите.