Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Географско разположение

chaya

река Чая

Особеното разположение на курорта Нареченски бани — върху планинските хребети на Родопския масив, покрай река Чая — го прави уникално място за отдих, съчетаващо чистия въздух, живописната природа и чудотворното въздействие на минералната вода.

Курорта се намира на 620 м. надморска височина. На 15 км. е от Бачковски манастир, на 25 км. от гр. Асеновград, на 45 км. от гр. Пловдив, на 45 км. от к.к. „Пампорово“, на 45 км. от „Кръстова гора“, на 35 км. от „Чудните мостове“, южно на 4 км. по шосето за Смолян се намира Римският мост, наблизо също са „Дяволското гърло“ и „Ягодинска пещера“. През курорта минава пътят от Пловдив и Асеновград за Чепеларе, Пампорово, Смолян, Мадан и Рудозем.

Климатът в този район е преходен между континенталния на Южна България и средиземноморския на нашите най-южни гранични области. Той e мек и благоприятен за курортолечение, понеже селището е защитено от високите планински вериги, и се смекчава от минаващата през него река.

Зимата е мека със слънчеви и ясни дни. Пролетта се характеризира с умерени валежи и с бързо настъпване на топло, почти безоблачно време. Лятото протича без изтощаващи горещини с прохладни нощи. Есента е топла и слънчева, почти без валежи.

Растителността в курорта е представена от зимен дъб, благун, габър, бук и черен бор с подлез от смрадлика, червена смирка, шипка, глог, дрян, леска и др.

Надморската височина се отразява благоприятно върху чистотата на въздуха и силата на слънчевата радиация. Околните горски площи намаляват шума и пречистват въздуха. Средното годишно атмосферно налягане е около 711 мм. живачен стълб. Средната от най-високите годишни максимални температури достига до 33 °С, а от най-ниските годишни минимални температури – минус 17 °С.

Пейзажът е преимуществено ясен поради чистия въздух, който е умерено влажен и оказва общо ободряващо въздействие.

Валежите са умерени, предимно от дъжд и съвсем малко от сняг през кратката зима. Оскъдната снежна покривка се задържа по левия бряг на реката не повече от 50 дни. Вятърът е слаб, с умерена скорост. Нощем, въздушният поток е с посока от височините към курорта, а денем обратно.

Жителите на Нареченски бани в голямата си част са преселници от близкото с. Косово, а основният поминък е обслужване на санаториумите и базите.