Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Родопите

Родопите са най-обширната планинска верига в България и заемат близо 1/7 от територията на страната. Дължината й е 220-240 км., а ширината – до 100 км. Общата площ на планината е приблизително 18 000 кв. км., около 13 000 от които са на българска територия. Родопите са най-голямата част от Македоно-Тракийския масив и представляват сложна система от различни по височина, дължина, ширина и посока ридове, дълбоки речни долини, тесни ждрела и вътрешнопланински котловини.

Родопите

Родопите

Родопите предлагат превъзходни възможности за туризъм, благодарение на разнообразната природа на региона, красивите гори и уникалното биологично разнообразие, културното наследство и богатите местни традиции.

Природен туризъм:

Със своята уникална природа и биологично разнообразие, Родопите предлагат многобройни възможности за специализирани дейности като изучаване на пещери и наблюдение на птици. Последното особено привлича много хора в региона. Планината се слави също и с вековните си гори и с зелените си ливади съхранили извънредно голямо разнообразие от редки и красиви растения, които представляват интерес както за туристите така и за професионалистите.

Туристически преходи и планинско колоездене:

С полегатите си склонове и многобройни туристически пътеки, Родопите са привлекателни, както за планинари, така и за планински колоездачи. Тези форми на туризъм се благоприятстват и от многобройните туристически хижи, семейни хотели и частни домове в много от селата особено в Западни Родопи. Наличието на подходящи възможности за подслон прави този вид туризъм все по-популярен през последните години.

Родопите

Родопите

Културен и балнеоложки туризъм:

Благоприятните природни и климатични условия са една от причините за заселването на планината от праисторически времена, за което говорят многобройните археологически останки от Неолита, Тракийската цивилизация, I и II Българско царство. Вековното османско владичество също оставя своя отпечатък върху културата и традициите в района. В много села и градове могат да бъдат видени архитектурни образци от периода на националното Възраждане (18 – 19 век). Днес в Родопите живеят заедно различни етнически и религиозни групи, запазвайки своите вековни традиции и култура. Районът е богат също на лечебни минерални извори, като много от тези извори се използват в балнеоложкия туризъм. Сред най-известните балнеоложки курорти са Велинград и Нареченски минерални бани.

Лов и риболов:

Родопите предлагат много възможности за риболовен туризъм с многобройните си язовири и реки, пълни с балканска пъстърва. Освен това, Западните Родопи приютяват няколко ловни стопанства, които предлагат елитни трофеи като елени, мечки, глигани и други видове дивеч.

Зимни спортове:

Една от главните туристически атракции през зимния период е зимният курорт Пампорово (1600 м. надморска височина) близо до Смолян. Пампорово е най-южния европейски зимен курорт, който с добрите си условия за зимни спортове привлича много български и чуждестранни туристи. Условия за ски-туризъм има и край гр. Чепеларе. В момента се договарят два големи проекта за изграждане на спортно-туристически комплекси в Родопския регион: „Сюткя” до Велинград и „Перелик” до Смолян.