Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Защо ни е нужна физиотерапия с високочестотни токове?

Ако сте се интересували от различните видове физиотерапия, вероятно сте срещали абревиатурите УВЧ и МВТ. Може би сте се чудили за какво точно иде реч и ако все още не знаете, сега ще получите отговор. А той е – терапия с високочестотни токове. След като уточнихме основното, вече е време да навлезем в подробности за метода на лечение.

Какво представляват тези токове?

Те се прилагат от разстояние върху пациента, като се генерират в специални апарати. Характерното при тяхното въздействие над организма е образуването на ендогенна топлина. Тя се формира на определена дълбочина в третираните тъкани, а благотворният затоплящ ефект продължава и след края на процедурата.

Как точно помагат?

При този вид физиотерапия се загряват кухите и паренхимни органи и се активират метаболитните процеси. Високочестотните токове действат силно противовъзпалително и имат бактерициден ефект. Ускоряват резорбцията на възпалителния оток и стимулират функциите на ендокринните жлези. Имат релаксиращ ефект върху нервната система, както и върху гладката мускулатура на бронхите.

Още по-конкретно?

Нека вземем за пример единият от видовете – ултрависокочестотните токове. Те имат положителен ефект при много заболявания и травми. Сред тях са ставни заболявания като артрити и артрози, както и различни проблеми при мускулите и сухожилията като тендопатии и тендинити. Физиотерапията помага при неврологични заболявания (плексити, невралгии, неврити и подобни), а също и при контузии, навяхвания, разтежения и други посттравматични състояния.

При високочестотните токове има разлика в честотата им. Така се определя точната дълбочина на проникване в тялото, както и типа тъкани, към които ще се насочи лечебното действие. Казано по друг начин, тези токове не действат „наизуст“, а се съобразяват със спецификата на болестните процеси в организма, както и с тяхната локация.

Възможно най-обобщено, физиотерапията с високочестотни токове има обезболяващ, противовъзпалителен, спазмолитичен и противооточен ефект. Ако усещате, че имате нужда от подобно лечение, пробвайте и се убедете сами в ползата му!