Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

 • Турски
 • Английски
 • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Ударно – вълновата терапия

Помощник за облекчаване на болков синдром и стимулиране на оздравителния процес

В последните десетилетия медицинската наука е направила значителни прогреси в разработването на нови и ефективни методи за лечение на различни здравословни проблеми. Една от иновативните техники, които се използват все повече в лечебната практика, е ударно-вълновата терапия, позната още като Shockwave терапия. Тя се отличава със своята способност да подпомага оздравителния и регенеративния процес на тялото, като намалява болката, тъканното напрежение и възпалението.

Как действа ударно-вълновата терапия?

Ударно-вълновата терапия използва силни енергийни импулси, които се прилагат върху засегнатата област на тялото. Тези импулси се генерират извънтелесно и се насочват точно към мястото на болката или нараняването. При контакт с тъканите, ударните вълни предизвикват редица биохимични реакции, които имат положителен ефект върху засегнатата област.

На клетъчно ниво ударно-вълновата терапия увеличава пропускливостта на клетъчната мембрана и стимулира клетъчното делене. Това подпомага бързото възстановяване на повредените тъкани и подобрява еластичността и функционалността им. Също така, терапията стимулира производството на колаген, което е от съществено значение за здравето на сухожилията и ставите.

Кои са приложенията на ударно-вълновата терапия?

Ударно-вълновата терапия се използва успешно при различни здравословни състояния и смущения, включително:

 1. Плантарен фасциит: Ударните вълни са в особено голяма помощ при това разпространено заболяване, което предизвиква болка и възпаление в подметката на крака.
 2. Ахилесова тендинопатия: Ударната терапия може да помогне за регенерацията на повредената Ахилесова сухожилие.
 3. Остеоартроза: Терапията се използва за облекчаване на болката и подобряване на функционалността на ставите при пациенти с остеоартроза.
 4. Пателарна тендинопатия: Ударните вълни помагат за регенерацията на тази повредена част от коляното.
 5. Тенис и голф лакът: Това често срещано заболяване при спортуващите се може да бъде успешно лекувано с ударно-вълнова терапия.
 6. Болезнено рамо: При периартрит, синдром на ротаторния маншон,при синдром на субакромиалното притискане, синдром на замръзнало рамо, ударната терапия може да бъде от голяма полза.
 7. Калцификати: Ударната терапия може да помогне при разнасянето на калцификации в тъканите.
 8. Мускулни болки и мускулни разтежения
 9. Синдром на карпалния канал и други

Предимства и рискове

Едно от големите предимства на ударно-вълновата терапия е, че тя е малоинвазивна и не изисква хирургическа намеса. Терапията може да бъде извършена в лекарските кабинети и специализирани центрове, а пациентите обикновено могат да се върнат към своите активности без прекъсване.

Въпреки това, ударно-вълновата терапия не е подходяща за всеки пациент. Има някои условия и заболявания, при които терапията може да бъде контраиндицирана. Затова е важно да се консултирате с квалифициран здравен специалист, преди да започнете такава терапия.

В заключение, ударно-вълновата терапия представлява иновативен и ефективен метод за облекчаване на болков синдром и стимулиране на оздравителния процес в тялото. С положителните си последствия върху тъканното съпротивление, мускулен тонус и клетъчната активност, тази терапия намира широко приложение в лечението на различни заболявания и наранявания.

От средата на 2022 година, Балнеокомплекс Медика Наречен успешно използва ударно-вълновата терапия като част от своите процедури за лечение на различни здравословни състояния. Снабден с модерен апарат за ударно-вълнова терапия, този медицински център предоставя на своите пациенти ефективен и безболезнен начин за облекчаване на болка, намаляване на тъканното напрежение и стимулиране на процеса на оздравяване.