Добре Дошли в Балнеокомплекс 'Медика-Наречен'

  • Турски
  • Английски
  • Български

Работно време : Понеделник до Неделя - 24 часа
  За контакт : +359 886 86 1000

Парафинолечение

Парафинолечение – Как и за какво помага?

Парафинолечение – сред най-старите методи за лекуване с топлина, като е познато на човечеството още от древни времена. Уникалните свойства на парафина позволяват да се използва не единствено в медицината, но и при козметични процедури, имащи дълготраен ефект. Основното му положително качество е акумулирането на топлина, като при температура над 50 градуса се топи. Интересно е, че дори и да поиска, човек няма как да се изгори с него. Причината е, че температурата на парафина остава ниска, а топлината, която се е запазила, се отдава постепенно. Именно на това свойство се дължи дълготрайното топлинно отделяне при процедурите.

Физиологично-терапевтично действие

Водещ е термичния фактор, но известно влияние оказва и механичния. Ефектите – спазмолитичен, трофичен, фибринолитичен, регенериращ, противовъзпалителен, болкоуспокояващ и бактерициден – се дължат на съчетанието между топлинното и механично компресивно действие на парафина.

Термотерапия

Термотерапия

Парафинът се топи задължително на водна баня. Днес все повече се използват специални парафинови вани с двойни стени, между които има вода, която се загрява с електрически нагревател.

Пациентът заема удобно положение, оглежда се дали няма рани, екземи, разширени вени. Ако участъкът е много окосмен, се обръсва. При всички методи на апликация върху парафина се слага мушама или найлон, чаршаф или одеало.

Парафинотерапията е отдавна известен терапевтичен метод, за първи път той бил приложен от френския лекар Бартом де Сандорфом.

Методи на приложение:

Парафинови ръкавици и чорапи – след нанасяне на защитен слой парафин и изстиването му, в съд с разтопен парафин с температура 55º – 60ºС се поставят ръката до китката, а крака до глезена.

Парафинотерапията е отдавна известен терапевтичен метод, за първи път той бил приложен от френския лекар Бартом де Сандорфом.

Парафинотерапията е отдавна известен терапевтичен метод, за първи път той бил приложен от френския лекар Бартом де Сандорфом.

Намазване с четка – най-напред се нанася защитен слой парафин с четка с температура 55º – 60ºС, след това се нанасят няколко слоя с температура 60-65ºС, докато се получи дебелина 1-2 см.

Салфетно апликационен метод – нанася се защитен слой парафин с температура 55º – 60ºС, след застиването му се поставя 6 до 8 слойна марля напоена с горещ парафин 60º – 65ºС.

Кюветно апликационен метод –разтопеният парафин се излива в тавичка с различна големина на пласт с дебелина от 3 до 5 см. Готов е за приложение, когато застине и хване коричка от всички страни а вътре остане желеподобна маса с температура 50º – 55ºС. Парафинът се отлепя от тавичката с помощта на нож, поставя се върху текстилна основа, след това се слага върху лекуваната област, като се моделира плътно по релефа на тялото – не трябва да има въздух между кожата и парафина.

Прилагането на парафиновите апликации е с времетраене 20-30 минути. Процедурите се правят всеки ден, като един курс на лечение се състои от 10 до 20 нанасяния. След процедурата пациентът почива 30-40 минути. Парафинолечението се комбинира с други физикални методи, като електрофореза се прави след парафинова апликация, масаж и ЛФК се правят след парафинова апликация.

Показания:

Tендовагинит в хроничен стадий, контрактура на става, мускулна хипотрофия, невропатия на лицев нерв – хроничен стадий, дискинезия на жлъчни пътища, бъбречни колики, хронични гинекологични заболявания, стерилитет.

Противопоказания:

Остри възпалителни процеси, остър стадий на заболявания, гнойни възпалителни процеси, температурни състояния, нарушена кожна чувствителност, кожни трансплантации, кръвоизливи, злокачествени тумори, зудекова атрофия. Не се прилага в областта на лакътната става.

Не отлагайте!!! Добавете парафинолечение към своя пакет от предложените Цени!!!

ВАЖНО !!!! Защо е необходим първичен лекарски преглед?